Fjordliv

Fjordaktivitet og bading

Ålvundfjord er et populært rekreasjonsområde om sommeren, med tilrettelagte og barnevennlige badestrender ved Fugelvåg camping og ved Ålvundfjord båthavn. 

I Sunndalsfjorden er det bademuligheter ved ved Opdøl og på Flåøya, og det er tilrettelagt badeplass ved Sunndalsøra småbåthavn. Ved Øksendalsøra er det bademuligheter ved båthavn/naust.

Mange perler i elver og vatn

Sunndal har ellers mange elver og vatn som innbyr til bading. 

Noen eksempler - 

Ta et bad i fossenes rike – i elva Skorga på Grøa kan du ta et forfriskende bad mens du nyter utsikten til fossene Vinnu, Fossa og Skorga.
I Innerdalen kan du enten bade i vatnet, eller i kulper i elva nede i dalen eller lenger oppe i lia.

Smilende jente sitter på kaikanten mens en gutt stuper nedi vannet
Mann flyter i vannet og nyter sola, men dame står på land og ser på fjellene
Ungdommer bader i solnedgang
Mann sitter på et berg ved en foss med høye fjell i bakgrunnen

Perler ved Sunndalsfjorden

ØKSENDALSØRA

Øksendalsøra, bestående av elveøra, strandengområder og et unikt bygningsmiljø utgjør en helhet og et levende kulturminne med stor verneverdi. På Øksendalsøra er det også gårdsbruk, kirke og bygdemuseum.

Øksendalsøra er i utgangspunktet et elvedelta ved utløpet av elva Usma som renner ut i Sunndalsfjorden. Denne representerer et av de få intakte, typisk utviklede landskapselementer med utgangspunkt i de mange fjordbunnene i Møre og Romsdal.

Øksendalsøra ble i tidenes løp et strandsted, et slags hovedsete for bygda (og da kommunen) Øksendal. Her har det i sin tid vært gjestgiveri, butikk, dampskipkai, og håndtverkere som skredder, skomaker, bandsmed, fotograf og fargeri. Senere kom poståpneri, telefonsentral, samvirkelag, bank og kommunehus. Strandstedet Øksendalsøra består i dag av rundt 30 bygninger som er verneverdige. Av disse regnes 10 bygninger som verneverdige i kraft av sin egen kvalitet, mens 20 andre bygninger anses verdifulle som en del av helheten i bygningsmiljøet. På Øksendalsøra er det også gårdsbruk, kirke og bygdemuseum.

Øksendalsøra ble kåret til Møre og Romsdals best bevarte tettsted i 1990 og var 1 av 20 tettsteder i Norge som fikk plass i boken "Vakrest i landet - tyve godt bevarte steder i Norge" av Stephan Tschudi-Madsen (Riksantikvar 1978–1991).

FLÅØYA

Flåøya er en perle av en halvøy som ligger ved Flå i Sunndalsfjorden. Flåøya er i dag regulert til friluftsområde og er et populært utfartssted. Øya har et interessant kulturlandskap med spor av menneskelig aktivitet fra steinalderen og fram til i dag.

Gjennom jernalderen var Flå sentralt plassert i Sunndalfjorden, og det er slik mange graver på øya fra folkevandringstiden fram til og med vikingtiden. I flere av dem er de funnet gravgods. Flere av gravene er skiltet med tekst på både tysk og engelsk i tillegg til norsk.

På sørspissen av Flåøya (lengst bort fra molo/overgang til øya, til venstre), er det et fint friluftsområde med sitteplasser og fortøyningsmuligheter for båt.

I dette området ligger også de yngste gravene på øya, fra vikingtiden. På de øverste toppene på øya ligger de eldste gravene på Flåøya med funn fra folkevandringstiden. Her er det også god utsikt utover og innover fjorden.

SLIK KOMMER DU DEG TIL FLÅØYA

Ta av fra rv 70 nord for Sunndalsøra i retning Opdøl.
Følg veien utover langs fjorden til Flå, ca 5 km.
Her er det parkering ca 100 meter fra gården Flå.
Fra parkeringen er det enkel gange over på Flåøya hvor det er stier rundt omkring på øya.

FURUA I VIKA

Ytterst på en klippe ut i Sunndalsfjorden klamrer en liten furu seg fast, og har blitt et yndet fotoobjekt de siste årene. Her kan du nyte solnedgangen og ta inn vakre omgivelser.

Utgangspunktet er parkeringsplass ved enden av veien på Viklandet/Svinberget, og deretter inn på gruset sti og skogssti. Det er flere fine utkikkspunkt på vegen ned til furua.

OPDØL OM VÅREN

Fra Opdøl langs tidligere rv 70 får du en spektakulær panoramautsikt mot Sunndalsfjella og Sunndalsfjorden. Spesielt om våren, når lauvet spretter og nyfødte lam kommer ut på beite er det et mektig syn.

Parker på den nedlagte rasteplassen, og gå en runde langs vegen og ned mot fjorden for en best mulig opplevelse.

Film om Øksendalsøra (Gunnar Erstad, 2015). 
Badehåndkle på svaberg på Flåøya, med utsikt inn Sunndalsfjorden og til høye fjell
Ei lita furu på ei klippe høyt over Sunndalsfjorden, utsikt utover fjorden og til fjellene rundt
Flere sauer beiter på grønt gress i vårlig landskap, fjord og høye fjell i bakgrunnen

Småbåthavner

Sunndalsøra Småbåthavn

ligger på Sunndalsøra, med avkjøring fra fv 62 retning Molde. Her finner du også de berømte røde nausta, som har blitt et yndet fotomotiv.

  • Gjestebrygge i småbåthavn med 6 gjesteplasser

  • Gjestebrygge på Flåøya, 60 meter flytebrygge.

Se informasjon på deres hjemmesider.

Ålvundfjord Småbåthavn

ligger idyllisk til i Ålvundfjord, ved badestrand og idrettsanlegg. 
Les mer på deres Facebookside.

Øksendal småbåthavn

Øksendal småbåthavn ligger på østsiden av Øksendalbukta i Sunndalsfjorden. Havna har et båtutsett som er fint for ihopp og ilandstigning

Jordalsgrend småbåthavn

Røde sjøhus ved vannet og fjell i bakgrunnen
Sunndalsøra Småbåthavn
Båter ligger ved flytekaia og fargerike sjøhus
Ålvundfjord Småbåthavn