Moskus er et kjent innslag på tur i nasjonalparken.

Sunndal er kjent for sin vakre natur og spektakulære fjellandskap. Kommunen ligger ved foten av de majestetiske Sunndalsfjella, som er en del av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Her kan du oppleve imponerende fjelltopper, dype daler, frodige skoger og krystallklare elver og innsjøer.
Sunndal er et eldorado for friluftsentusiaster og tilbyr et mangfold av aktiviteter som fotturer, sykling, fiske og skikjøring.

Opplev fjell & natur

DU ser nå på

FJELL & natur

Sjekk også ut

og ikke glem

EVentyrlige Innerdalen

Norges vakreste dal

Innerdalen er kjent som Norges vakreste dal, og byr på friluftsopplevelser for store og små. Som en av portene til Trollheimen er Innerdalen et godt utgangspunkt både for toppturer, vandring i Trollheimen og klatring. Innerdalstårnet er det mest kjente fjellet, og er de siste årene blitt et yndet motiv og turmål. For de fleste er det spennende nok å komme inn i Innerdalen og utforske naturen, betrakte de spektakulære fjellene, møte dyra på setra – og ikke minst nyte den gode setermaten.

Er du først i Innerdalen, anbefales det å sette av god tid og gjerne bli noen dager. Det er to turisthytter i dalen. Innerdalen turisthytte er betjent om sommeren og har ubetjente alternativ om vinteren. Ved Renndølsetra kan du oppleve tradisjonell seterdrift i sommersesongen. Begge har kafe og matservering.

Innerdalen er også et populært dagsturmål. 

Turen til Innerdalen er ca 3,5 km på grusveg, og tar ca 1 time fra parkeringsplass i Nerdalen. Veien er til tider bratt men med god tid kan alle klare turen.

Turtips i Innerdalen

Innerdalstårnet 1450 moh

Turen er luftig, og gir en fantastisk utsikt på tur opp og fra toppen. Turen krever at man er fjellvant og behersker litt klyving. Hjelm bør brukes på grunn av fare for steinsprang. Turen anbefales ikke i regn eller når det er glatt i terrenget.

Renndølskammen 1280 moh

Om man foretrekker litt mindre luftige turer, kan Renndølskammen på andre sida av dalen anbefales.
Det er en fin – men også lett luftig – tur, med utsikt rett over på Innerdalstårnet.

Bjøråskaret 1178 moh

Ligger på merket rute mellom Innerdalen og Todalen, og byr på fantastisk utsikt over Norges vakreste dal.
På veien opp ligger fine svaberg og badekulper som er verdt en stopp på en finværsdag. 

Gamle hytter ved fjellsiden i Innerdalen med klar blå himmel og grønt gress.
Foto: Gjermund Svinsås
Mann som står ved sykkel med Innerdalstårnet i bakgrunnen. Sol og små snøflekker i fjellet.
Foto: Lediard Foto - visitnorthwest.no

Innerdalen er Norges første landskapsvernområde, opprettet i 1967. Formålet med vernet er å bevare et vakkert naturlandskap som på grunn av topografi, vassdrag og vegetasjon har betydelig rekreasjons- og naturvitenskapelig verdi. 

Innerdalshytta: innerdalturisthytte.no  / 71 69 79 90
Renndølssetra:
innerdalen.com  / 71 69 77 96

- Maksimum skjønnhet og storslagenhet pr. kubikkmeter. Landskapet veksler ualminnelig fort når man beveger seg i terrenget og avstandene er påfallende små pr. underverk.

— Arne Næss, filosof og fjellklatrer

ÅMOTAN

«Nordens Niagara»

Åmotan er et unikt naturfenomen i Norge. Bratte fjellstup, morenerygger og terasser skaper et vifteformet elvesystem der elver fra seks dalfører møtes. «Å» betyr elv og «mota» betyr møte. Åmotan betyr rett og slett elvemøte. 

Tre av elvene danner storslagne fossefall ned i Åmotan, der Svøufallet og Lindalsfallet er de mest imponerende. Området er tilrettelagt med godt merkede stier med tilhørende kart. Alle stiene gir fantastiske naturopplevelser i et helt særegent landskap.

Området er botanisk sett et av de rikeste i landet. Ved fjellgardene i Svisdalen og på Jenstad som omkranser elvejuvet, drives et aktivt jordbruk i bygninger av høg verneverdi.

Åmotan kan oppleves på nært hold via merkede turstier - eller fra utsiktspunkt på vegen mellom Gjøra og Grødalen.  Eller kanskje det frister med en traktorsafari? Sjekk ut Visit Waterfall sitt tilbud.

Mann og dame som tar selfie foran fossefall
Foto: FotoKnoff - vistnorthwest.no

TRAkTORSAFARI I ÅMOTAN

kom tett på fossene og den unike naturen

Traktor med passasjervogn foran foss

Foto: Visitwaterfalls

Aursjøvegen

opplevelsene står i kø langs denne veien

Mange mener at Aursjøvegen er tøffere enn Trollstigen i Romsdalen der den snor seg fra Sunndalsøra til Eidsvåg.
NB! Veien åpnes for ferdsel rundt 1. juni hvert år.

Se mer informasjon: www.visitaursjovegen.no

Person som står på kanten av utstikkeren Aurstupet og ser ned mot Eikesdal

Opplevelser langs Aursjøvegen

Ville fjell

Fjell og dal i solskinn

Når du kjører noen kilometer opp Litldalen fra Sunndalsøra og ser deg opp til venstre, så kan du forestille deg at dette er et populært område for basehoppere fra hele verden. Lenger oppover i dalen kaster fossene seg ut i fritt fall fra fjell opp mot 1900 meters høyde, der Tågfossen er den mest imponerende.

AURSJØHYTTA

Rød hytte foran vann på fjellet

Aursjøhytta er en fin stopp for både en rast, og å se seg om og ta en tur på en av de mange stiene i området. Her kan du også gå ut på Aursjødammen og komme tett på selve monumentet over kraftutviklingen. Aursjøhytta er betjent og tilbyr servering og overnatting. 

rallarliv

Gammelt bilde av jernbanearbeider

I 1914 startet arbeidet med å bygge Aura kraftanlegg. På det meste var om lag 2000 rallare fra Norge og Sverige i sving på Sunndalsøra og oppover Litldalen. Det ble bygd jernbane oppover dalen og flere taubane-anlegg fra dalen og opp på fjellet. Opplev restene fra anleggsarbeidet på nært hold ved å gå turen langs jernbanetraseen fra Holbudammen mot Aurabanen
(se www.stikkut.no).

Aurstupet

Informasjonstavle ved fjellformasjonen Aurstupet

Oppe på toppen, 950 meter over havet, kan du oppleve en litt mindre versjon av Trolltunga, der en fjellformasjon gir en sjelden luftig utsikt over Eikesdalen. Dette er ikke noe for deg som sliter med høydeskrekk. 

hårnålssvinger

Stort steinberg med en vei som slynger seg rundt.

Selve Aursjøvegen er i seg selv spennende – og anbefales absolutt ikke for bilister som har med campingvogn. Du må svinge deg opp og ned på smal vei opp og ned fjellsidene med flere 180 graders hårnålsvinger - og i Finnsetlia må du gjennom en mørklagt vendetunnel. Naturen er dramatisk, så ta deg god tid - og nyt.

Imponerende fossefall

Mann som bader i fossevann

Selv om mye vann går i rør i dette området, er det også mange imponerende frittfallende fosser. Når du kommer ned i Eikesdalen ser du Mardalsfossen.
Det frie fossefallet er 297 meter - og den totale høyden er 655 meter. Fra parkeringsplassen i Mardalen er det merket sti opp til fossen. Turen tar ca. 45 minutter. Fossen er regulert, men har vannføring fra 20.6. til 20.8.

jettegryter

Informasjonsskilt ved jettegryter, med utsikt ned dal med høye fjell

Akkurat i det du kommer opp på fjellet fra Litldalen, ligger en jettegryte på bergene til venstre for veien. Parker bilen og ta stien noen hundre meter opp til jettegryta, og nyt samtidig utsikten nedover dalen og ned på hårnålssvingene.

seterliv

En brun ost på en fjøl av tre

Oppe på selve fjellet ligger Torbuvollen, en seter med ku og geit og foredling av all melka på setra. Her produseres og selges seterprodukter, og du kan nyte en kaffekopp på setervollen.

Ekkertind

Sunndals egen “preikestol”

Ekkertind (1189 m.o.h) har blitt kjent som Sunndals svar på Preikestolen, og byr på en spektakulær naturopplevelse i ville og vakre Sunndal. 

Toppen ligger i øvre del av Sunndal, i randsonen av Trollheimen og Dovrefjell-Sunndalsfjella, med fjelltopper og områder som innbyr til videre opplevelser. Er du heldig møter du kanskje en reinsflokk på turen.

Er du først i området bør du også sjekke ut elvejuvet Åmotan, som ligger i nærheten. 

Turen til Ekkertind kan nås fra to forskjellige startpunkt og kan dermed gås som en runde. En av rutene går via turistforeningshytta Vollasetra, som ligger idyllisk til og er en fin rasteplass på turen.

Alternative startsted med tilrettelagt parkering:

Vollan gård - på merket sti via turistforeningshytta Vollasetra
Sunndalsporten - via Gjørashaugen. 

Fra begge startsted kan turen tas som en rundtur.   
Lengde: 9,5 km tur-retur Vollan gård.
Rundturen er ca samme lengde 
Total stigning:  ca. 1000 høydemeter. 
Tidsforbruk en vei: ca 2,5 timer. 

Menneske som står ytterst på Ekkertind med snødekte fjelltopper i bakgrunnen.
Foto: Tone Aram - visitnorthwest.no

Vinnu & Vinnutrappa

Tett på verdens
6. høyeste fossefall

Med sine 865 meter er Vinnu verdens 6. høyeste fossefall og det høyeste på det eurasiatiske kontinent. Fossen sees godt der den stuper ned fra Vinnubreen og ned mot Sunndalen. Vannføringen i fossen varierer, og er på sitt mest imponerende under snøsmeltingen i juni og etter kraftige regnskyll. 

Fra rasteplass Holsskeidet ved rv 70 er det tilrettelagt med sti og sherpatrapp (Vinnutrappa) opp langs deler av fossen, som er en fin og lett tilgjengelig tur. Vinnutrappa er under bygging, og arbeidet fortsetter sommeren 2023. 

Fra samme rasteplass ser du også den nesten like høye Skorga litt lenger i øst, samt fossene Fossa og Harema. 

Mål om verdens lengste trapp
langs Europas høyeste foss

Vinnutrappa kan bli verdens lengste sherpatrapp, og den kommer seg opp til øverste fossefallet i Europas høyeste foss. I første omgang vil det handle om å bygge trapp opp til ca 430 meter over havet. 

Allerede da vil folk kunne få en helt unik og spektakulær naturopplevelse – med fossen som stuper utfor, dalen og elva langt der nede og med utsikt mot Storkalken på 1880 meter rett opp fra havet.

Arbeidet startet sensommeren 2022, og første del av trappa åpnet i slutten av september. Fire sherpaer la i arbeidsperioden imponerende 391 trinn, og kommer tilbake neste sommer for å fortsette arbeidet.

Ønsker du et eget trinn med navnet ditt på, kan du kjøpe det på www.vinnutrappa.no

Jente står ved foten av et fossefall.
Foto: Sigrun Rødset